A K és B Bioenergia Korlátolt Felelősségű Társaság sikeresen pályázott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a GINOP-1.2.10-19-2020 kódszámú, „Mikro-, kis és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása” címűpályázati felhívásra.

A projekt megvalósítására elnyert támogatás összege:39 999 440 Ft.

A K és B Bioenergia Korlátolt Felelősségű Társaságot 2011-ben magyar magánszemély, Várkony Kornél alapította. A cégvezető -tulajdonos jó kapcsolati tőkével rendelkezik a fakitermelés, fa- apríték piacán, ezért ezen a területen kezdett el vállalkozni.

Az erdészetben, faiparban és mezőgazdaságban keletkező melléktermékek fűtési célra történő felhasználásának leggyakoribb módja a brikettálás (vagy pellettálás). Kedvelt fűtőanyag, hisz jó minőségben dupla fűtőértékű, mint a fa, továbbá egyszerű a kezelése, raktározása. Stabil, (el)ismert piaci szereplő, a társaságot a minőségi gyártás, szolgáltatás jellemzi.

A fejlesztés a meglévő telephelyen, Szombathelyen valósult meg (9700 Szombathely, hrsz.020/8.). Ezen az ingatlanon található egy 5.000 m2-es, fedett, egylégterű beton termelőcsarnok, mely alkalmas a beszerzésre kerülteszközök tárolására, használatára.

A vállalkozás legfontosabb célkitűzése a stabil, hosszú távú, eredményes gazdálkodás, a meglévő munkahelyek stabilizálása. Folyamatosan az elért piaci pozíció megtartásáért, növeléséért dolgoznak, fő szempont a versenyképesség, költséghatékonyság növelése. Fő célkitűzésként teljesül a hazai piacok megerősítése és a profilbővítés révén a célpiacok kibővítése, akár exportpiacok megnyerésével is.

A projekt soránegy darab CF NIELSEN BPU6510HD brikettálóegység került beszerzésre BS 350 brikett fűrésszel. Az üzembenkorábban az ugyancsak a NIELSEN Gépgyártól származó 3200 IB típusú brikettálóegységet használtuk, amely elfogadható jó minőséget termel, viszont a termelési kapacitása eltörpül az új eszköz mellett. Lényegi eltérés az automata/manuális üzemi munka jellege, valamint az internet alapú vezérlés, a távoli szerviz/irányítás lehetősége. A gyártókapacitásunk az új technológia eredményeként a jelenlegi 400-500 kg/h-ról 1400-1800kg/h mennyiségre növekedett. A minőség stabilitása nőtt a fejlettebb innovatív technika, a jobb elektronika révén.

Megvalósult a kötelezően előírt tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása.

Mind a projektmenedzsmentet, mind  a nyilvánosságot aSavaria Agentura Kft. biztosította.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.10-19-2020-00167